A len jótékony hatásai

A len jótékony hatásai

A len – más néven közönséges len vagy lenmag – apró olajos mag, amely több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keletről származik.

A lenmagot Babilonban már i.e. 3000-ben termesztették. A 8. században Nagy Károly olyan erősen hitt a lenmag egészségre gyakorolt jótékony hatásában, hogy törvényeket fogadott el, amelyek előírták alattvalói lenmag fogyasztását.

A növény különféle talajokhoz és éghajlatokhoz alkalmazkodik, de a legjobban jól vízelvezető homokos vályogban és mérsékelt éghajlaton fejlődik.

 

A len egészségügyi előnyei

A lenmag 25% oldható rostból és 75% oldhatatlan rostból áll. Míg az oldható rostok javítják a bél mikrobiomját, az oldhatatlan rostok növelik a széklet tömegét, amely két tényező segíthet megelőzni a székrekedést.

A benne található esszenciális zsírsavak, lignánok és rostok jótékony hatással lehetnek a szívre. Ezek az előnyök magukban foglalhatják a vérnyomáscsökkentő, az atherogén (plakk-képződés ellenes), a koleszterinszint-csökkentő és a gyulladáscsökkentő hatásokat.

A lenmag jótékony zsírjaik és rostjaik mellett egészségvédő antioxidánsokban, úgynevezett polifenolokban is gazdag. A polifenolok testőrként működnek sejtjeink számára, megvédve azokat a károsodástól, melyek végül rákhoz, öregedéshez és krónikus betegségekhez, köztük szívbetegségekhez vezethet. A lenmag kiváló forrása a tiaminnak,  B1-vitaminnak, amely segít a tápanyagok energiává alakításában. A lenmag másik kiemelkedő tápanyaga a magnézium, amely fontos az idegek, az izmok és az immunrendszer működéséhez.

Egyéb hasznos tápanyagai közé tartozik a szelén és a vas. A szelén megvédi a sejteket a károsodástól vagy fertőzéstől. A vas segít a vörösvértestek képződésében. amelyek oxigént szállítanak a véráramunkon keresztül.

 

A len szerepe a táplálkozásban

Ezek a magvak nemcsak diós ízt adnak az ételeknek, hanem tele vannak olyan tápanyagokkal is, mint a szív számára egészséges zsírok, rostok, növényi fehérjék, valamint kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok.

A lenmag kiváló rostforrás és egészséges omega-3 zsírsav-forrás. Leginkább az emésztés elősegítéséről ismert, de képes csökkenteni a koleszterinszintet, javítani az inzulinérzékenységet.

Ha a lenmagot hozzáadjuk az étrendünkhöz, magas rosttartalma miatt súlycsökkenéshez vezethet. A magas rosttartalmú élelmiszerek elősegítik a teltség és a jóllakottság érzését.

A lenmag kiváló táplálék az egészséges bőr számára. Fokozhatják a test természetes olajtermelését, így a bőr puha és hidratált marad.

Kínálatunkban szerepel kiváló minőségű bio lenmag őrlemény, csíráztatott lenmag és lenmagliszt is.

Turmixokhoz, salátákhoz, zabpehelyhez, desszertekhez adva ideális vitamin- és ásványianyag-forrás.

Termékajánló

Aby’s Bio lenmagolaj

Aby’s Bio lenmagliszt

Aby’s Bio csíráztatott lenmag őrlemény

Aby’s Bio csíráztatott lenmag